arrow-left icon arrow-right icon behance icon cart icon chevron-left icon chevron-right icon comment icon cross-circle icon cross icon expand-less-solid icon expand-less icon expand-more-solid icon expand-more icon facebook icon flickr icon google-plus icon googleplus icon instagram icon kickstarter icon link icon mail icon menu icon minus icon myspace icon payment-amazon_payments icon payment-american_express icon ApplePay payment-cirrus icon payment-diners_club icon payment-discover icon payment-google icon payment-interac icon payment-jcb icon payment-maestro icon payment-master icon payment-paypal icon payment-shopifypay payment-stripe icon payment-visa icon pinterest-circle icon pinterest icon play-circle-fill icon play-circle-outline icon plus-circle icon plus icon rss icon search icon tumblr icon twitter icon vimeo icon vine icon youtube icon

Chad Sarno

Chad Sarno

Kardeşin Derek aynı zamanda iş ortağın, büyürken mutfakla ilişkiniz nasıldı?

İtalyan büyükannem her daim mutfaktaydı; yemekleriyle herkesin ilgisini çekerdi. O ve annem en büyük ilham kaynağımızdı, onlara özenerek erken yaşta yemek yapmaya başladık. Yıllarca mutfakta vakit geçirip birçok farklı şey öğrendikten sonra, daha fazlasını yapmak istediğimizi anladık. Ortak tutkumuzu hayata geçirmenin ve insanlara daha fazla bitkiyi birlikte tüketmeleri için ilham vermenin zamanı gelmişti; böylece Wicked Healthy’yi kurduk.

Derek ile nasıl bir ilişkiniz var?

Aramızda bir okyanus var, bu da işleri kolaylaştırıyor. İşin şakası bu tabii. O Birleşik Krallık'ta, ben ABD'de yaşıyor olsam da bizi birbirimize tutkuyla bağlayan iki şey yemek ve iş. Farklı kişiliklere sahip olabiliriz, ancak şefkatle liderlik etmek ve elimizden gelen her şeyi yapma misyonumuz, yaptığımız her işin merkezinde yer alıyor. Bu da iş ortakları olarak en büyük motivasyonumuz.

Profesyonel anlamda mutfağa ilk vegan yemeklerle giren, kendi kendini yetiştirmiş bir aşçısın. Bu kariyerini nasıl şekillendirdi?

Her işim beni bir sonraki adıma hazırladı aslında. ABD dışında Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’da restoranlara sahip olmak, Whole Foods Market’ta yer almak, Rouxbe’de online yemek kursları vermek ve Plant-Based aşçılık programını geliştirmek beni sürdürülebilir, bitki bazlı deniz ürünleri seçenekleri sunan Good Catch Foods’a ve Birleşik Krallık'ta bulunan Tesco'daki vegan ürünler serimiz Wicked Kitchen’ı geliştirmeye götürdü.

Şu sıralar özellikle çocuklar için çok faydalı olabilecek ücretsiz online yemek dersleri veriyorsunuz. Yeni nesle ulaşmak için harika bir yöntem; talep nasıl?

Programı geliştirdiğimizde, elimizden geldiğince çok çocuk ve aileye ulaşmak, onları daha fazla bitki yemeye ve birlikte yemek pişirmeye teşvik etmek istiyorduk. Başlangıçta, bu kurslar için ücret alıyorduk ve her şey ed gayet iyi gidiyordu. Sonrasında COVID-19 salgını tüm dünyayı vurdu ve bizde bu kursu evde sıkışıp kalan herkes için ücretsiz hale getirmeye karar verdik. Harika geri bildirimler var, talep de inanılmaz.

Wicked Healthy’nin de online kursları var, bu kursların önemi nedir?

İnsanların bitkilerle haşır neşir olurken temel pişirme prensiplerini anlamaları çok önemli. Doğramak, sotelemek gibi bitkileri daha lezzetli hale getirecek temel becerileri öğreterek, insanların kendileri ve ailesi için yemek hazırlayabilmesi ve bu anlamda yaşadığı stresi azaltabilmeyi umuyoruz. Yemek yapmak eğlenceli ve basit olmalı. Bunu göstermeye çalışıyoruz.

Sağlıklı yiyeceklerin de en az sağlıksız yiyeceklerden beklendiği kadar lezzetli olabileceğini söyleyerek önyargıyı yıkmaya çalışıyorsunuz. Hala vegan yemeğin iyi olmadığına inanan pek çok insan var, bunun nedeni birçok marka ve restoranın lezzetsiz vegan yemekler sunması mı yoksa veganlıktan uzak durmak için geliştirilen bir savunma mekanizması mı?

Elinizdeki ürünle yapılabileceğiniz onlarca şey var. Yiyecekler iyileştirebilir, aynı zamanda hasta da edebilir, tatları harika olabilir benzer şekilde lezzetsiz de olabilir.

Bizim Wicked Healthy’de yapmaya çalıştığımızsa, yiyeceklerin uygun tekniklerle pişirildiğinde hem sağlıklı hem de çok lezzetli olabildiğini göstermek. İnsanları daha fazla bitki tüketmeye teşvik etmek istiyoruz. Gündemi zorlamak ve insanları bir yaşam tarzı seçmeye zorlamak değil bizim işimiz. Yemekler kutlanmalı, bitkiler kutlanmalı. Lezzetli ve dahası bitki bazlı olan bir yemeği bir kısıtlama olarak görmek ve ona önyargıyla yaklaşmak yerine onu kutlamayı seçiyoruz. Bununla birlikte, ikimiz de kişisel hayatlarımızda vegan bir yaşam tarzı sürüyoruz, ancak vaaz vermekten uzak duruyoruz, yemek pişirmeye daha fazla zaman harcıyoruz.  

Röportaj LARA AKYEL Fotoğraflar EVA COSMAS FLORES, DEREK SARNO

Curated No.11'i satın almak için tıklayın. 

Read more

Albert Adria

Albert Adria

Arnaud Donckele

Arnaud Donckele

Manoella Buffara

Manoella Buffara

Your Cart

Your cart is currently empty. Click here to continue shopping.