arrow-left icon arrow-right icon behance icon cart icon chevron-left icon chevron-right icon comment icon cross-circle icon cross icon expand-less-solid icon expand-less icon expand-more-solid icon expand-more icon facebook icon flickr icon google-plus icon googleplus icon instagram icon kickstarter icon link icon mail icon menu icon minus icon myspace icon payment-amazon_payments icon payment-american_express icon ApplePay payment-cirrus icon payment-diners_club icon payment-discover icon payment-google icon payment-interac icon payment-jcb icon payment-maestro icon payment-master icon payment-paypal icon payment-shopifypay payment-stripe icon payment-visa icon pinterest-circle icon pinterest icon play-circle-fill icon play-circle-outline icon plus-circle icon plus icon rss icon search icon tumblr icon twitter icon vimeo icon vine icon youtube icon

Sonu Shivdasani

Sonu Shivdasani

Otelcilik sektörüne girmeden önce nasıl bir kariyer planınız vardı?

Aslında o dönem, net kariyer planlarım yoktu. Üniversite ikinci sınıftayken Eva ile birlikte ilk defa Maldivler’e gitmiştik, hayran kaldık. Mezun olduktan sonra orada bir tesis açmayı hayal ettik. Sonrasında, bu bir hedefe dönüştü bizim için. Ancak hemen gerçekleştiremedik, mezun olduktan sonra dört yılımı Cenevre'de aile şirketinde çalışarak, şirketin varlıklarının yönetimine yardım ederek geçirdim.

İlk tesisisiniz, Soneva Fushi’yi, Baa Atoll'da Kunfunadhoo adasında açtınız. İşler nasıl gelişti?

Her zaman lüks seyahat tutkunları için etkileyici bir destinasyon yaratmak istedik; bunu yaparken, Eva da ben de doğayı korumak istiyorduk. Bunu hayata geçirirken birçok kişi bize şüpheyle yaklaştı. Otelcilik sektöründe hiç deneyimim olmadığı için ailem delirdiğimi düşünüyordu. Ayrıca finansal destek bulmakta da zorluklarla karşılaştık. Bunun sebeplerinden biri yüzlerce odalı bir tesis inşa etmeyi reddetmemizdi, ikincisi ise o zamanlar Maldivler'de norm olan düşük bütçeli tatil pazarı hedefimizde değildi. Bu yüzden başlangıçta sınırlı sayıda, 42 adet kadar villa inşa etmeyi seçtik. Tesisi kurmak dört yılımızı aldı, 1995'te Soneva Fushi'yi açtık. Düşük hacimde hizmet vermemiz ve yüksek kaliteli müşterilere odaklanmamız bilinçli bir karardı. Bizi Maldivler’e çeken şey doğal güzelliğiydi ve bunu korumak için otele gelen insan sayısını sınırlamamız gerektiğini biliyorduk.

Lüks ve sürdürülebilirliği birleştirmenin doğru bir iş modeli olduğuna hatta düzgün yapıldığında en başarılı iş modellerin biri olabileceğine gerçekten inanıyorum. Bununla birlikte, yerel değerlere bağlı kalınarak inşa edilmiş villalar ve çevreye duyarlı yaşam tarzına ilişkin vizyonumuzun, dünya standartlarındaki otellerin benimseyeceği bir akımın temelini oluşturacağına dair hiçbir fikrim yoktu. Maldivler'in üç yıldızlı ve yüksek hacimli tesislerin bulunduğu bir destinasyondan, bugünkü haline evrilmesine yardımcı olduğunun da o dönem farkına varmadık.

Maldivler'in sadece bugününü değil geleceğini de şekillendiren isimler arasındasınız. Kıyaslayacak olsaydınız, adaların dünü ve bugünü arasındaki farkı nasıl değerlendirirdiniz?

Maldivler’de turizm endüstrisi, 1995’ten beri büyük ölçüde gelişti. Soneva Fushi'yi açmadan önce, Maldivler turistler için bir paket tur destinasyonu olarak görülüyordu. Bugün ise işler çok farklı; Maldivler dünyanın önde gelen lüks seyahat destinasyonlarından biri kabul ediliyor. Geçmişte Maldivler'deki oteller pazarlamaya çok az para harcıyordu. Şimdi ise birçok lüks otel, büyük satış ve pazarlama bütçelerine sahip. Özellikle son 15 yılda Maldivler'deki oteller, küresel ödüller kazandı, medyaya ise tam anlamıyla hakim oldu. Ayrıca Emirates, Qatar Airways ve Lufthansa gibi seçkin uluslararası havayollarının ülkeye uçması da daha fazla turisti ülkeye çekiyor.

Röportaj DERİN ÖVGÜ ÖĞÜN

Curated No.11'i satın almak için tıklayın. 

Read more

Georgi Akirov

Georgi Akirov

Licinio Garavaglia

Licinio Garavaglia

Mario Hertel & Thomas Heyne

Mario Hertel & Thomas Heyne

Your Cart

Your cart is currently empty. Click here to continue shopping.