arrow-left icon arrow-right icon behance icon cart icon chevron-left icon chevron-right icon comment icon cross-circle icon cross icon expand-less-solid icon expand-less icon expand-more-solid icon expand-more icon facebook icon flickr icon google-plus icon googleplus icon instagram icon kickstarter icon link icon mail icon menu icon minus icon myspace icon payment-amazon_payments icon payment-american_express icon ApplePay payment-cirrus icon payment-diners_club icon payment-discover icon payment-google icon payment-interac icon payment-jcb icon payment-maestro icon payment-master icon payment-paypal icon payment-shopifypay payment-stripe icon payment-visa icon pinterest-circle icon pinterest icon play-circle-fill icon play-circle-outline icon plus-circle icon plus icon rss icon search icon tumblr icon twitter icon vimeo icon vine icon youtube icon

Dong Ping Wong

Dong Ping Wong

“Sürdürülebilir mimarlığın karşıtı” olarak tanımladığın “üretken mimarlık” ne demek?

“Bir üretim yaparken ne kadar az zararlı şey kullandığın değil, ne kadar iyi bir şey yaptığın önemli” demek. Her ikisini de gözetmek değerli tabii fakat sadece elindekileri kullanmaya çalışınca neşeli ve iyimser olmak biraz zor olabiliyor. Bir çevre krizinin ortasındayız; her ne kadar bu yıkıma dair yapabileceğimiz çok bir şeyimiz olmasa da bu süreçte kendimizi geliştirmenin tek yolunun derin bir nefes alarak, her yaptığımız işte düşünme biçimimizi değiştirmek olduğuna inanıyorum. New York tabanlı, ekolojik mimarlık ofisi FOOD’u ve FAMILY şirketlerini kurduğun günleri göz önüne alırsan, aradan geçen zamanı nasıl değerlendirirsin?

Biz FAMILY’i kurduğumuzda sosyal medya önemli bir konu bile değildi. İnsanlarla iletişim kurmanın, fikirlerimizi paylaşmanın çok daha farklı yollarını arıyorduk. Dolayısıyla şimdi farklı disiplinlerle iş birliği yapmak ve bakış açımızı genişletmek çok daha kolay. Örneğin tanımadığınız birine DM’den mesaj atarak bir projeye başlayabiliyorsunuz.

Portfolyonda Danimarka’da bir kiliseden, Hong Kong’ta Off-White mağazasına hatta Kim Kardashian & Kanye West’in evine kadar farklı lokasyonlarda ve türlerde işler var. Bu kadar geniş bir çalışma alanına sahip olmayı neye bağlıyorsun? Bir alanda uzmanlaşmayı neden düşünmedin?

Bana farklı gelmiyorlar; bence hepsi kente dair. Her bir projenin farklı teknik ihtiyaçları; farklı iş veren talepleri olsa da sonunda hepsinde insanlar için mekanlar üretiyoruz. Bazen daha çok bazen daha az insan için.

FOOD’un en popüler işlerinden biri New York’ta, East River’da tamamladığı; “dünyanın ilk yüzen havuzu” olarak da bilinen + POOL projesi. Tasarımın ardındaki fikir neydi?

Sadece bir nehirde yüzmek; özellikle hava çok sıcak olduğunda... Ben Kaliforniya’da büyüdüm, vaktimin çoğu sahillerde geçerdi. Manhattan’da, bir adada olduğumuzu, etrafımızın mükemmel bir suyla çevrili olduğunu fark ettiğimde; bunu doğru bir şekilde kullanmamanın delilik olduğunu düşündüm.

Röportaj DERYA GÜRSEL 

Curated No.7'yi satın almak için tıklayın.

Read more

Cédric Morriset

Cédric Morriset

Chahan Minassian

Chahan Minassian

Seyhan Özdemir Sarper

Seyhan Özdemir Sarper

Your Cart

Your cart is currently empty. Click here to continue shopping.