Selen Konuk, Selin Karcı, Şahin Paksoy
Alt Üst için “umut kelimesi” ne anlam ifade ediyor?
Alt Üst, ileri dönüşüm kıyafetler üreten bir marka ve moda sektöründe ileri dönüşüm için umut kelimesi ilk tetikleyicilerden biri. Çünkü bunun altında, günümüzde bu sektörün çevreye verdiği zarara karşı bir şeylerin değişebileceği düşüncesi yatıyor. Başladığımız bu yol maalesef moda sektöründe henüz ucu görünmeyen karanlık bir tünel gibi, ancak hepimiz sonundaki ışığı görebilmek için düşe kalka, deneye yanıla bu yolda umutla ilerliyoruz.
Markanın isminin arkasında nasıl bir hikaye var?
Bit pazarındaki en iyi parçalar, yığınları “alt üst” ettiğinizde ortaya çıkıyor. Bu ismi ilk olarak kendimiz için ileri dönüştürdüğümüz 30 parça kıyafeti evimizde arkadaşlarımıza sunduğumuz etkinlikte kullanmıştık. Aslında bir marka kurmaktan çok, özgün giyinmek isteyen arkadaşlardık. Tasarımcı kimliğimiz ile bit pazarında karşılaştığımız yığınlarla, bu sorunsal ve potansiyel ile yüzleşince tepkisiz kalamadık. Düzenlediğimiz ilk etkinlikte aldığımız geri bildirimler ve işin potansiyeli bizi devam etmeye teşvik etti. Alt Üst kelime anlamıyla da aslında ters bir duruma işaret ediyor. İleri dönüşümün modadaki yerini ve yaşadığımız süreci düşününce bizi yansıttığına inandığımız bir isim. Bir yandan, bazen ileri dönüştürme işlemine de kendi aramızda “alt üst etmek” diyoruz. Çünkü aslında onun için biçilen ömrü bir anlamda tersine çevirmiş hissediyoruz.
Seri üretim çağında sizi bu “yavaşlığa” iten nedir?
El emeğine olan saygımız ve sevgimiz tartışılamaz, ancak bunun yanında hızlı modayı ve etkilerini görmezden gelerek karşısında durmanın da pek iyi bir çözüm önermediği gerçeğine ikna olduk. Bir değişim ve dönüşüm gerçekleşecekse, sorunun kaynağı olan hızlı moda alanında gerçekleşmeli ve önerdiğimiz çözüm, günün sonunda bu sisteme entegre olabilmeli. Bu noktada döngüsel bir seri üretim sistemine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Bir yandan yavaş üretimin kendine has potansiyellerini kullanırken, aslında bir yandan da var olan sistem içinde kendimize çıkış yolları arıyoruz. Üretim fazlası kumaşlar topluyor bunlar ile sınırlı sayıda seri üretim ürünler tasarlıyoruz. Bazen de ara metotlar geliştiriyoruz. Çuval çuval topladığımız seri üretim atığı kırpık kumaşlar “scrapwear” olarak adlandırdığımız örgü ürünlere dönüşüyor. Bu, yavaş şekilde üretilen çoklu ürünler yapabilme olanağı sunuyor bize. Yeni koleksiyonda uygulamaya başladığımız “made to order” sistemi de bizim için bir ara metot sayılabilir. Oneoff/tekil ürünlerimiz ile seri üretim arasında tekrar edilebilen ve isteğe göre üretilen ürünler sunuyoruz. Atık kontrolümüzü sağlayabildiğimiz sürece üretim kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz.
Röportaj SEVAL AKBULAK Fotoğrafçı EYLÜL EZİK Fotoğraf Asistanı EREN KANDIRA Işık FURKAN KUMAŞ Işık Asistanı BUKET SEYREK Makyaj MAC COSMETICS Mekan HOPE ALKAZAR
Curated No.22'yi satın almak için tıklayın.