Talisa Bergsen
St.Pia için “umut” kelimesi ifade ediyor?
“Yarı-akışkan” olarak tarif edebileceğim, ne düşüneceğimizi bilemediğimiz ve mutsuz olduğumuz senaryolarda tampon niyetine yerleştirdiğimiz bir kelime olarak yaşıyor hayatımızda. Halbuki “umut” oturduğumuz yerde bir şeylerin iyileşmesini dilemek değildir. Umut kelimesi geçiyorsa eğer, parçası olmamız gereken bir aksiyon var demektir. Umut, bir şeyleri iyileştirmek ve güzelleştirmek için yeşil ışıktır; gerisi bizim elimizdedir.
Markanın isminin arkasında nasıl bir hikaye var ve bu girişime seni iten neydi? Büyüdüğüm eski ahşap evimizin girişinde üzerinde “cwth pia” yazan bir Soteria mozaiği vardı. Çocukluğum boyunca bu yazıyı “St.Pia” olarak yorumladım ve yuvamızı koruduğuna inandım. İngiltere’de yaşarken hayatıma giren köpeğimin ismi de buradan geliyor. Logoyu çizerken, hem bu mozaiğin hem de Pia’nın deli dolu karakterini yansıtmaya çalıştım. Aslında geriye dönüp baktığımda hayatta her şeyin ne kadar bağlantılı olduğunu görüyorum. Soteria Yunan mitolojisinde koruma ve kurtarma tanrıçası (goddess of rescue) olarak geçiyor. Beni bu girişime iten Türkiye’deki sokak hayvanlarına kalıcı çözümler üretmekti. Eğitimim ve iş deneyimim tasarım üzerine olduğu için, misyonumu gerçekleştirme yolunda ilk adımın bir evcil hayvan markası kurmak olduğuna karar verdim. Kurulduğumuz günden beri de hem kurtarma operasyonumuz hem de bilinç arttırma çalışmalarımız tüm süratiyle devam ediyor.
El yapımı üretimin önemine vurgu yapan işlerinin arkasında nasıl bir proses var?
Sanat ve tasarıma olan yoğun ilgim, hem dedemin hem annemin etkisiyle çocuk yaşta resim ve heykelle başladı. Detaylara emek ve zaman vermeyi hep önemsedim. Konsept ile zanaatin buluştuğu mücevher tasarımına Kapalıçarşı’da çıraklık yaparak başladım ve ardından Central St. Martins’den mezun oldum. Kuyum tezgahında edindiğim malzemeye saygı ve rafine tasarım disiplinini bugün St.Pia’da da aynı hassasiyetle uyguluyorum. St.Pia ticari değil, yaratıcı ruhu olan bir oluşum. Sunduğumuz ürünlerin hepsini kendi atölyemizde itina ile dikiyoruz. Örgü oyuncaklarımız ise değerli lokal kadınlarımız tarafından geri dönüştürülmüş malzemelerle elde örülüyor. Ürünlerimizin yanı sıra marka kimliği ve iletişim dilindeki tüm detaylar kendi çizimlerimden oluşuyor. Bugünün tüketim dünyasında eksiğini hissettiğim bu detaycı yaklaşımı St.Pia’da sunmaktan mutluluk duyuyorum.
Doğal mermerden mama kabı yapmanın dört ayaklı dostlarımıza ne gibi faydaları var?
Plastik mama kapları çizildikçe bakteri oluşturuyorken, çeliklerde ise kullanılan kötü malzemelerden dolayı paslanmalar yaşanabiliyor. “Marbowl” mermer mama kaplarımız tamamen doğal olduğu için tüylü dostlarımıza herhangi bir zarar verme riski olmamakla beraber, içerisindeki su ve besinleri de daha uzun süre serin ve taze tutuyor.
Röportaj SEVAL AKBULAK Fotoğrafçı EYLÜL EZİK Fotoğraf Asistanı EREN KANDIRA Işık FURKAN KUMAŞ Işık Asistanı BUKET SEYREK Makyaj MAC COSMETICS Mekan HOPE ALKAZAR
Curated No.22'yi satın almak için tıklayın.